piątek, 7 czerwca 2013

Rolada śmietanowa

Rolada śmietanowa...
Puszysty i lekki biszkopt.
Pyszna i kremowa bita śmietana.
Oprószone cukrem pudrem.
Niebo w gębie.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. 100 g mąki pszennej;
  3. 100 g białego cukru;
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  5. Szczypta soli;
  6. 350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  7. 2 łyżki żelatyny;
  8. 1/4 szklanki gorącej wody;
  9. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  10. Cukier puder do oprószenia po wierzchu.

Sposób przygotowania:
  1. Żółtka jaj oddzielić od białek.
  2. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
  7. Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. 
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  9. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.
  10. W międzyczasie należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej śmietany, stale, powoli miksując, dodawać ciepłą żelatynę. Krem wstawić do lodówki. Po wstawieniu kremu do lodówki, należy go pilnować, aby zbytnio nie zgęstniał.
  11. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
  12. Podawać oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Zamiast żelatyny można dodać 2 śmietanfixy.
  2. Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).
  3. Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał.

13 komentarzy :

  1. wygląda na niezwykle delikatną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna taka delikatna i puszysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://babkazrodzynkiem.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka delikatna, idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Totakie delikatne niczym puchowe chmury w letni poranek... rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jakiej dlugosci formie piekl sie biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  7. Biszkopt był pieczony na blaszce z wyposażenia piekarnika o wymiarach: 42 x 31 cm (wymiary spodu blachy).

    Pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cos mi poszlo nie tak.Piekne, puszyste przy wyrabianiu.Wyroslo bardzo .Ale kiedy przeniosłam i zawinelam w sciereczke ,to skurczylo się.Nie mam kuchenki z termoobiegiem ,wiec trzymałam 20 min.Balam się dluzej i wyjelam mimo bladości ciasta.Moze to być powod?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      niestety nie wiem, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Ja też nie piekłam z termoobiegiem. Ciasto może się lekko obkurczyć, dlatego ważne są wymiary blachy. Na zbyt dużej wyjdzie cieńsze. A może mimo skurczenia nadal jest dobre w smaku i dobrze się prezentuje?

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  10. Robilam. Wyszlo przepyszne. Dodalam wiecej smietany i do smietany dodalam troche cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś upiekłam tę roladkę. W smaku pyszna.Tylko po rozwinięiu ze ściereczki tak jakby się skurczyła na długość. Po zwinięciu już ze śmietanką ciasto troszkę pękło z zewnątrz.Na drugi raz wezmę dłuższą blaszkę albo tę z piekarnika. Wtedy biszkopt będzie cieńszy i nie pęknie. Mój biszkopt był za gruby , bo blaszka była za krótka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...