środa, 5 czerwca 2013

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara...
Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.
W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.
Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.
Aksamitny i wyrazisty w smaku.
Zapraszam do stołu!

























Składniki:
  1. 250g makaronu spaghetti;
  2. 1 duża cebula;
  3. 100g wędzonego boczku;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. oliwa;
  6. 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  7. 1 jajo;
  8. 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;
  9. Pieprz;
  10. Sól.


























Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rogrzać oliwę.
  2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.
  4. Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.
  5. Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący.
  6. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  7. Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać.
  8. Makaron odcedzić i gorący dodać do sosu. Całość wymieszać.
  9. Spaghetti podawać posypane po wierzchu startym serem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
  2. Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  4. Oliwę można zastąpić olejem, a boczek pancettą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...