piątek, 14 czerwca 2013

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym...
Duże, rumiane i pyszne.
Delikatnie chrupiące orzeszkami
Oprószone kryształkami cukru.
Idelane do kawy czy herbaty.
Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora?
Zapraszam na poczęstunek!

 Składniki:
  1. 120 g miękkiego masła;
  2. 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";
  3. 180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;
  4. 250 g mąki pszennej;
  5. 1 jajo;
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;


























Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.
  4. Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".
  2. Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.
  3. Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.
Źródło przepisu: Magda Kucharzy



























2 komentarze :

  1. Na samo hasło "masło orzechowe" cieknie mi ślinka. A już takie ciasteczka to pochłonęłabym co do jednego!!! Wyglądają przepysznie. Koniecznie muszę je wypróbować. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka upiekłam, aczkolwiek nie obtaczałam ich w cukrze- są słodkie, nawet mimo, iż dodałam 10 g cukru mniej. Są bardzo smaczne. Na drugi dzień twardsze i chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...