piątek, 28 czerwca 2013

Muffiny truskawkowe

Muffiny truskawkowe...
Puchate, wilgotne, pachnące!
Z kawałkami soczystych truskawek.
Pyszny dodatek do kawy czy herbaty.
Zapraszam do spróbowania!

Składniki:
  1. 375 g mąki pszennej;
  2. 175 g białego cukru;
  3. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. Szczypta soli;
  5. 100 g masła;
  6. 2 jaja;
  7. 250 ml mleka (u mnie 0,5%);
  8. Kilka kropel aromatu śmietankowego;
  9. 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.


























Sposób wykonania:
  1. W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy.
  4. Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką.
  5. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników.
  6. Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej.
  7. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka).
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
  3. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  4. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  5. Oprószenie truskawek niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.




Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...