sobota, 1 czerwca 2013

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami...
Złociste, chrupiące gofry przykryte śmietankową pierzynką.
Ozdobione słodkimi truskawkami.
Pyszne wspomnienie wakacji nad morzem.
Kto ma ochotę na gofra?
Zapraszam na słodki poczęstunek!



Składniki:

  1. 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej;
  2. 3/4 szklanki (187,5 ml) białego cukru;
  3. Opakowanie cukru wanilinowego (16g);
  4. 4 jaja;
  5. 200 ml mleka;
  6. 200 ml zimnej wody (może być z kranu);
  7. 200 ml oleju;
  8. 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  9. Olej do smarowania gofrownicy.
Dodatkowo:
  1. 330 ml śmietany o zwartości tłuszczu 30 lub 36%;
  2. 500 g truskawek;
  3. 3 łyżki białego cukru.


Sposób przygotowania:
  1. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany.
  3. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec przez 5 minut, nie otwierając przed upływem tego czasu pokrywy gofrownicy.
  4. Śmietanę ubić.
  5. Truskawki pokroić w plastry i zasypać 3 łyżkami cukrem.
  6. Przestudzone gofry podawać z bitą śmietaną i truskawkami.
SMACZNEGO!



























Uwagi do przepisu:

  1. Z podanej porcji wychodzi około 12 - 14 chrupiących gofrów.
  2. Gofrownicę należy dobrze rozgrzać, i przed nałożeniem każdej porcji ciasta smarować delikatnie olejem.
  3. Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów nie należy niczym przykrywać, bo staną się gumowe.
  4. Po wyjęciu z gofrownicy, gofrów najlepiej nie kłaść jeden na drugim (choć ja tak robię i nie tracą nic na chrupkości), tylko stawiać pionowo, podparte o siebie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie


3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...