środa, 19 czerwca 2013

Batoniki owsiane bez pieczenia

Batoniki owsiane bez pieczenia...
Proste i szybkie w wykonaniu.
Słodkie i pyszne w smaku.
Wypełnione bakaliami.
Delikatnie chrupiące.
Polane czekoladą.
Pycha!




Składniki:
  1. 100 g płatków owsianych, górskich;
  2. 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);
  3. 50 g białego cukru;
  4. 50 g margaryny;
  5. 30 g miodu pszczelego;
  6. 1 łyżka soku z cytryny.
Polewa:
  1. 100 g gorzkiej czekolady;
  2. 30 g margaryny.


Sposób wykonania:
  1. Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.
  2. Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.
  3. Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.
  4. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki.
  5. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić w kąpieli wodnej. Całość mieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
  6. Na owsianą masę w keksówce wylać polewę czekoladową.
  7. Keksówkę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  8. Po zastygnięciu, masę owsianą kroić na prostokątne batoniki.
SMACZNEGO!




Uwagi do przepisu:
  1. Przepis na małą keksówkę o wymiarach: 23 cm x 8,5 cm.
  2. Z podanych składników wychodzi 6 prostokątnych batoników.
  3. Margarynę w masie owsianej i w polewie można zastąpić masłem.
  4. Można użyć płatków owsianych błyskawicznych, choć wówczas batoniki mogą stracić na wyglądzie i na chrupkości.
  5. Bakalie można dowolnie komponować, zgodnie w własnym gustem.
  6. Biały cukier można zastąpić brązowym.

1 komentarz :

  1. Margarynę zastąp masłem, margaryna to utwardzone tłuszcze roślinne, należy jej unikać. Masło to naturalny produkt.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...