czwartek, 31 października 2013

Muffiny z masą krówkową

Muffiny z masą krówkową...
Wyrośnięte, złociste ciasto.
A w środku słodka niespodzianka.
Pyszne kajmakowe nadzienie.
Idealny dodatek do herbaty!
Zapraszam na słodki poczęstunek!
 Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 3 łyżki białego cukru;
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  5. 2 jaja;
  6. 325 ml mleka;
  7. 125 ml oleju;
  8. 150 g gotowej masy krówkowej.
























Sposób przygotowania:
  1. Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  2. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.
  3. Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
  4. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.
  5. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek.
  2. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
  3. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  4. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej.

Krówkowe Wariacje

6 komentarzy :

  1. rzeczywiście, zdjąć z nich papilotki to tragedia, coś nie tak z tym ciastem, nie powinno być aż takiego problemu z oderwaniem papilotek

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak to wygląda w forenkach silikonowych? Mam blachę i foremki, ciężko będzie wyjąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W silikonowych foremkach nic się nie przykleja. A muffinki poezja - przepyszne! Tak wszystkim posmakowały, że jutro powtórka z pieczenia :-)

      Usuń
  3. Obawiam się, że też będzie problem. Ale nigdy nie piekłam w silikonowych.

    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam nie widze skladnikow,zaslaniaja je zdjecia.Prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem co się dzieje... Kilka osób mi już ten problem zgłaszało... U mnie wszystko wyświetla się prawidłowo. Wklejam listę składników:
    Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej;
    3 łyżki białego cukru;
    1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    1 łyżeczka sody oczyszczonej;
    2 jaja;
    325 ml mleka;
    125 ml oleju;
    150 g gotowej masy krówkowej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...