wtorek, 8 października 2013

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym...
Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem.
Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli.
Całość przykryta startą mozzarellą.
A na wierzchu pietrszuka.
Pycha!























Składniki:
  1. 200 g makaronu penne;
  2. 200 g pieczarek;
  3. 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa);
  4. 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);
  5. 2 średnie cebule;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 3 łyżki masła;
  8. 1/2 pęczka natki pietruszki;
  9. 250 ml zimnej wody;
  10. 1/2 łyżeczki oregano;
  11. 150 g startej mozzarelli;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do miski.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  5. Szynkę pokroić w drobną kostkę.
  6. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  7. Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodać do miski z makaronem i wymieszać.
  8. Następnie na patelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy  z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni.
  9. Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. 
  10. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.
  11. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do miseczki wlać szklankę zimnej wody (250 ml), dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  12. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.
  13. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.
  14. Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.
  15. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!























Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.
  2. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem.
  3. Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.
  4. W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę.
  5. Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki.

























5 komentarzy :

  1. Witam, mozna dodać brokuły, a szynkę zastąpić kawałkami kurczaka? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że drobno pokrojona kiełbasa też się nada, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podane proporcje dla ilu osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od apetytów, dla 3 - 4 osób.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...