wtorek, 1 października 2013

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki...
Cienkie plasterki ziemniaków zapieczone w śmietanie i mleku.
Wierzch oprószony posiekanym szczypiorkiem.
Idealne jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie.
Smacznego!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  3. 250 ml mleka;
  4. Sól;
  5. Pieprz;
  6. Margaryna do wysmarowania blachy;
  7. 1/2 pęczka szczypiorku. 
 Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Śmietanę wymieszać z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
  4. Formę do pieczenia wysmarować margaryną.
  5. Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym.
  6. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
  7.  Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Czas pieczenia może ulec zmianie z uwagi na użyty gatunek ziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się od 45 do 75 minut. Ja piekłam 65 minut.
  2. Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.
  3. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: To co kocham.

3 komentarze :

  1. uwielbiam wszystko z ziemniaka... u mnie rówież dzisiaj na obiad - ziemniaczanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem z Poznania, ale uwielbiam ziemniaki. To podstawa żywienia. :D
    Chętnie bym widział dziś na obiad u siebie taką zapiekankę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie pochodzę z Poznania, ale kocham ziemniaki pod każdą postacią.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...