czwartek, 31 października 2013

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką...
Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.
Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.
Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.
A całość oprószona prażoną cebulką.
Smacznego!
Składniki:
  1. 1 kg ziemniaków;
  2. 1 brokuł (waga około 500 g);
  3. 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);
  4. 2 jaja ugotowane na twardo;
  5. 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  6. 125 ml zimnej, przegotowanej wody;
  7. 1 surowe jajo;
  8. 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku;
  9. 150 g stratej mozzarelli;
  10. 2 czubate łyżki prażonej cebulki;
  11. Sól;
  12. Pieprz;
  13. Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
























Sposób przygotowania:
  1. Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki.
  2. 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
  3. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.
  4. Wędlinę pokoroić w kostkę.
  5. Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę cebulową i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.
  7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).
  2. Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać  łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.
  3. Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.
  4. Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.
  5. Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze :

  1. zapiekanka wygląda pysznie mam pytanie czy zamiast brokuła może być kalafior wiem że nie będzie tak pięknie kolorystycznie ale chyba też smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być kalafior.
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  2. dziękuję za odp.dam znać jak mi wyszła

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...