wtorek, 8 października 2013

Zupa jarzynowa z burakiem

Zupa jarzynowa z burakiem...
Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.
A do tego dodatek czerwonego buraka.
Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.
Pyszny początek obiadu!
 Składniki:
  1. 1 duża marchewka;
  2. 1 średnia pietruszka;
  3. Biała część pora;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. 1 duży, czerwony burak;
  6. 4 średnie ziemniaki;
  7. Natka pietruszki;
  8. 2,5 litra zimnej wody;
  9. 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
  10. 2 łyżki octu spirytusowego;
  11. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  12. Sól;
  13. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.
  2. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  5. Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować, aż burak będzie miękki.
  6. Na 10 - 15 minut przed końcem gotowania, gdy burak będzie już prawie miękki, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków i buraka.
  7. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do już ugotowanej zupy, wymieszać, chwilę pogotować i zestawić z ognia.
  8. Ugotowaną zupę przyprawić solą, pieprzem, octem i wymieszać. 
  9. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
  2. Buraka można zatrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.
  3. Do duszenia jarzyn (punkt 2 ) można dodać łyżeczkę masła, dla wydobycia głębszego smaku zupy.
  4. Zupę można zagęścić łyżką mąki. Należy wówczas łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do zupy przed końcem gotowania (jeszcze przed dodaniem śmietany).
  5. Kwaśną śmietanę można zastąpić słodką śmietaną o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % lub śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).
  6. Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...