wtorek, 22 października 2013

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...
Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.
Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.
Pycha!

Składniki:
Ciasto na pierogi:
  1. 3 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 surowe żółtka jaj;
  3. 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 125 ml gorącej wody;
  5. Szczypta soli.
Nadzienie:
  1. 500 g ziemniaków;
  2. 300 g serka topionego;
  3. 1 duża cebula;
  4. Sól;
  5. Pieprz;
  6. 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.


Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać na gładką masę.
  4. W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
  5. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi.
  7. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  8. Podawać ciepłe, ewentulanie polane rozpuszczonym masłem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.
  3. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
  4. Masło użyte do podsmażania cebuli można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.
  5. Ja użyłam serka topionego "Gouda" w kostkach, ale można również użyć serka o ulubionym smaku.
Źródło przepisu: Ciasto na pierogi - Wielkie Żarcie.

























Czas na pierogi!

3 komentarze :

  1. z chęcią spróbowałabym takich pierożków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia takie robila a u nas w bieszczadach i do tego omaste

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...