wtorek, 22 października 2013

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym...
Intensywny kolor i smak buraków dopełniony słodyczą soku malinowego.
Całość o słodko-kwaśnym posmaku.
Niezastąpiony na wigilijnym stole z dodatkiem uszek.
Smakowity w towarzystwie krokietów.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1,5 kg czerwonych buraków;
  2. 2 liście laurowe;
  3. 5 ziaren ziela angielskiego;
  4. 1 łyżka majeranku;
  5. 125 ml domowej roboty soku malinowego;
  6. 2,5 litra zimnej wody;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 2 - 3 łyżki octu;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
  11. Ewentualnie łyżeczka białego cukru.
























Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. 
  4. Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku.
  5. Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu.
  6. Następnie dodać sok malinowy, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia.
  7. Podawać ciepły z uszkami lub krokietami.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach. Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak.
  2. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
  3. Zakwas można stać dłużej niż 3 - 4 godziny, np. całą noc.
  4. Z podanego przepisu wychodzi około 3 litrów barszczu.
  5. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor.
  6. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  7. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażanesurówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



1 komentarz :

  1. Z sokiem malinowym jeszcze nie jadłam, a barszcz czysty uwielbiam! Podstawa na wigilię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...