wtorek, 29 października 2013

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...
Lekko chrzanowa zupa.
Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.
Z dodatkiem suszonych grzybów.
Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.
Idealna dla przeciwników gęstych zup.
 Składniki:
  1. 1 mała marchewka;
  2. 1 mała pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 5 ziarenek ziela angielskiego;
  7. 4 ziarenka pieprzu;
  8. 2 ząbki czosnku;
  9. 2,5 litra zimnej wody;
  10. 375 ml soku z kiszonych ogórków;
  11. 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
  12. 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały;
  13. 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. 1 czubata łyżeczka majeranku;
  15. Pęczek natki pietruszki;
  16. Sól;
  17. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;
  2. 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.

























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek obrać.
  3. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
  5. Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).
  6. Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
  7. Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torbki rozrobiony w 200 ml wody oraz sok z kiszonych ogórków, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
  8. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
  9. Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.
  10. Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
  11. Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.
  12. Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
  2. Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.
  3. Barszcz jest idealny dla osób nie lubiących gęstych zup. Pięknie prezentuje się i wyśmienicie smakuje w domowej roboty chlebku.
  4. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.
  5. Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.
  6. Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...