wtorek, 9 lipca 2013

Ciastka z kawałkami czekolady

Ciastka z kawałkami czekolady...
Rumiane, delikatnie chrupiące, piegowate.
Z kawałkami gorzkiej czekolady.
Prawdziwa uczta dla każdego Ciasteczkowego Potwora!
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 225 g miękkiej margaryny;
  2. 250 g cukru pudru;
  3. 2 jaja;
  4. 1 łyżeczka aromatu waniliowego;
  5. 375 g mąki pszennej;
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 1 łyżeczka sody;
  8. 100 g gorzkiej czekolady.


Sposób wykonania:
  1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
  2. Stale miksując, dodać jaja i aromat waniliowy.
  3. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać do ciasta i miksować, aż do połączenia składników.
  4. Czekoladę drobno posiekać. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
  5. Z ciasta formułować kulki (nie spłaszczać!) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce od piekarnika w sporych odległościach od siebie.
  6. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia się ciastek.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 18 ciastek.
  2. Ciasto jest dość klejące, więc aby nie przyklejało się do rąk podczas formułowania kulek, można co jakiś czas dłonie zwilżać wodą.
  3. Ja układam kulki ciasta w dużych odległościach - w trzech rządkach po dwie kulki ciasta. Zapobiega to przyklejaniu się ciastek do siebie i wylewaniu ciasta na całą blachę.
  4. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną, deserową, białą lub mieszanką tych czekolad.
  5. Zamiast czekolady można użyć gotowych kropelek czekoladowych dostępnych w hipermarketach.
  6. Margarynę można zastąpić masłem.

1 komentarz :

  1. przepyszne - idealne do kawki ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...