czwartek, 4 lipca 2013

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem...
Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.
Słodko-kwaśne połączenie smaków.
Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.
Zapraszam!
Zajadajcie ze smakiem!


Składniki:
  1. 2 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. 5 łyżek białego cukru;
  4. Szczypta soli;
  5. 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 100 ml oleju;
  7. 1 jajo;
  8. 200 g rabarbaru (waga po obraniu) + mąka do oprószenia;
  9. Kilka kropel aromatu śmietankowego.

Sposób wykonania:
  1. Przygotować dwie miseczki. 
  2. Do jednej wsypać i wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  3. Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.
  4. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.
  5. Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.
  6. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i nakładać porcje ciasta.
  7. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 - 25 minut.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
  2. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
  4. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Oprószenie rabarbaru niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.
Źródło przepisu: Kulinarne Spotkania

4 komentarze :

  1. Ładne muffinki i jakie fajne papilotki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam identyczne papilotki! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałyśmy jeszcze muffin z rabarbarem:) muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne papilotki ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >