środa, 3 lipca 2013

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli...
Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym.
Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw.
Całość posypana parmezanem.
Klasyka gatunku.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
  1. 300 g makaronu spaghetti;
  2. Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą);
  3. 1 średnia cebula;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 łyżka octu balsamicznego;
  6. 1 łyżeczka bazylii;
  7. 1 łyżeczka oregano;
  8. 1 łyżeczka cukru;
  9. Sól;
  10. Pieprz
  11. Oliwa/olej do smażenia;
  12. Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g).


Sposób wykonania:
  1. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu.
  2. W czasie gotowania makaronu przygotować sos.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.
  5. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem.
  6. Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. 
  7. Następnie, do zeszklonej cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać przez około 1 minutę.
  8. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory i całość gotować przez około 15 minut, aż do zgęstnienia sosu.
  9. Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut.
  10. Gotowy sos wymieszać z makaronem.
  11. Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
  2. Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
  3. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  4. Z dodatku czosnku i/lub cebuli można zrezygnować. Można też całość zmiksować w blenderze, aby sos miał aksamitną konsystencję i nie pływały w nim kawałki cebuli.









2 komentarze :

  1. Prosta i pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki makaron :)
    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...