środa, 3 lipca 2013

Shoarma drobiowa z trzema sosami

Shoarma drobiowa...
Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.
Aromatyczna mieszanka przypraw.
A całość dopełniona trzema sosami.
Niebo w gębie!
Składniki:

Mięso:
  1. 2 filety z kurczaka;
  2. Przyprawa do shoarmy (około 25 g);
  3. Olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
  1. 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
  2. 2 łyżki majonezu;
  3. 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku;
  4. 1 łyżeczka cukru;
  5. 1/4 łyżeczki soli;
  6. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Sos łagodny:
  1. 2 łyżki keczupu łagodnego;
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
  3. 2 łyżki majonezu;
  4. 1/2 łyżeczki cukru;
  5. 1/4 łyżeczki soli.
Sos ostry:
  1. 6 łyżek keczupu pikantnego;
  2. 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;
  3. 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;
  4. 1 łyżka soku z cytryny;
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  6. 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.


























Sposób wykonania:

Mięso:

  1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor.
  3. Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny/ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty).
Sosy:
  1. Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Wstawić do lodówki, i trzymać je tam, aż do momentu podania dania.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Przyprawę do shoarmy można zastąpić przyprawą do gyrosa czy kebabu.
  3. Ja trzymałam mięso w lodówce przez całą noc.

























2 komentarze :

  1. Już wiem, co będę miała jutro na obiad. To się nawet kwalifikuje jako "obiad w 30 minut" :) Dzięki!

    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosy są świetne!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...