poniedziałek, 29 lipca 2013

Curry pieczarkowe

Curry pieczarkowe...
Szybkie, proste i pyszne!
Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.
Kawałki pieczarek.
Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.
Pycha!
 Składniki:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 1 duża, biała cebula;
  3. 2 cm kawałek imbiru;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);
  6. 1/2 łyżeczki kuminu;
  7. 1/2 łyżeczki kolendry;
  8. 1/2 łyżeczki kardamonu;
  9. 1 łyżeczka garam masala;
  10. 1/4 łyżeczki płatków chili;
  11. 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
  12. Sól;
  13. Olej do smażenia.


Sposób wykonania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.
  6. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.
  7. Posolić do smaku.
  8. Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.
  9. Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.
  2. Z dodatku płatków chili można zrezygnować lub zmniejszyć ich ilość, wówczas potrawa będzie miała łagodniejszy smak.
Źródło przepisu: Passionfruit


























Kuchnia indyjska II

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...