wtorek, 23 lipca 2013

Rolada jagodowa

Rolada jagodowa...
Słodki, puszsty mus jagodowy.
Słodka śmietana. Całe jagody.
Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem.
Oprószona cukrem pudrem z kakao.
Pycha!


























Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. 100 g mąki pszennej;
  3. 100 g białego cukru;
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  5. Szczypta soli;
  6. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  7. Cukier puder/cukier puder z kakao do oprószenia po wierzchu.
Krem śmietanowo-jagodowy:
  1. 300 g świeżych jagód;
  2. 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;
  3. 2 płaskie łyżki żelatyny;
  4. 1/4 szklanki gorącej wody;
  5. 80 g białego cukru.

























Sposób przygotowania:
  1. Żółtka jaj oddzielić od białek.
  2. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę.
  3. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
  7. Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. 
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  9. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.
  10. W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości.
  11. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
  12. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.
  13. Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos jagodowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu całe jagody.
  14. Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
  15. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
  16. Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo.
  2. Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości jagód.
  3. Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).
  4. Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał.



Jagodowo Nam edycja 5!

6 komentarzy :

  1. Wygląda rewelacyjnie! świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotka jednym słowem,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ten fioletowy krem jest piękny! Taki intensywny kolor, po prostu cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ładna!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, puchata i pysznie zakręcona:)
    Dziękuję za dodanie jej do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...