poniedziałek, 29 lipca 2013

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie...
Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.
Doprawiony śmietaną i chrzanem.
Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.
Podany w domowej roboty chlebie.
Niebo w gębie!

























Składniki:
  1. 1 duża marchewka;
  2. 1 średnia pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 4 średniej wielkości ziemniaki;
  6. 2 liście laurowe;
  7. 5 ziarenek ziela angielskiego;
  8. 2 ząbki czosnku;
  9. 2 litry zimnej wody;
  10. 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;
  11. 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek;
  12. Łyżeczka majeranku;
  13. 1/2 łyżeczki cukru;
  14. 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%;
  15. 1 łyżka mąki pszennej;
  16. 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;
  17. Sól;
  18. Pieprz;
  19. 1/2 natki pietruszki;
  20. Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
  3. W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.
  4. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut.
  5. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki i np. w chlebkach zamiast talerzy.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu.
  2. Propozycja podania w chlebkach domowej roboty z tego przepisu.
  3. Do zupy można tradycyjnie dodać białą kiełbasę. Należy ją dodać do garnka razem z jarzynami i ziemniakami, a gdy będzie ugotowana wyjąć, pokroić i dodać pod koniec gotowania.
  4. Do zupy można rownież dodać drobno posiekaną i podsmażoną razem z kiełbasą cebulkę.

2 komentarze :

  1. Dziękuję za przepis na pyszny żurek !!!
    Pozdrawiam
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...