poniedziałek, 8 lipca 2013

Zupa ogórkowa na maśle

Zupa ogórkowa na maśle...
Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.
Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.
Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.
Taka jak u babci...
Komu talerz?
Życzę smacznego!
Składniki:
  1. Biała część pora;
  2. 1/4 korzenia selera;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 2 średnie marchewki;
  5. 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;
  6. 5 średnich ziemniaków; 
  7. 2 łyżki masła;
  8. 1 średni liść laurowy;
  9. 3 ziarna ziela angielskiego;
  10. 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
  11. 1 łyżka mąki pszennej;
  12. 1/2 natki pietruszki;
  13. Sól;
  14. Pieprz.


























Sposób przygotowania:
  1. Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.
  2. Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości.
  4. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle.
  5. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków.
  6. W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
  7. Zupę przyprawić solą i pieprzem do samku. Podawać oprószoną posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa.
  2. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodatek pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją srobno posiekanym koperkiem.
  4. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.

2 komentarze :

  1. Właśnie przygotowałem zupę ogórkową wg powyższego przepisu. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...