poniedziałek, 8 lipca 2013

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...
Mięsiste, długie wstążki makaronu. 
Soczyste kawałki kurczaka.
Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.
Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.
Pycha!

























Składniki:
  1. 250 g makaronu pappardelle;
  2. 1 filet z kurczaka (waga około 250 g);
  3. 200 g świeżych kurek;
  4. 2 średnie, białe cebule;
  5. 1 ząbek czosnku;
  6. Łyżka posiekanej natki pietruszki;
  7. 2 łyżki masła;
  8. 250 ml gorącej wody;
  9. 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  10. 2 żółtka jaj;
  11. 1 łyżka soku z cytryny;
  12. Sól;
  13. Biały pieprz.

























Sposób wykonania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.
  5. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.
  6. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.
  7. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.
  8. Następnie zalać całość 250 ml gorącej wody i podduszać bez przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut).
  9. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień.
  10. Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem.
  11. Podawać z gorącym makaronem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
  2. Dodatek cebuli i czosnku do sosu można pominąć.
  3. Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, ale wpłynie to na smak sosu.
  4. Makaron pappardelle można zastąpić innym ulubionym makaronem np. spaghetti, rurkami czy kokardkami.
  5. 250 ml gorącej wody można zastąpić szklanką wytrawnego, białego wina. Wówaczas nie ma już konieczności doprawiania sosu sokiem z cytryny.



2 komentarze :

  1. Uwielbiam makarony ale ta kompozycja jest baaardzo mdła. Niestety nie zagości w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >