wtorek, 7 stycznia 2014

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców...
Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu.
Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.
Przyprawiony cynamonem i goździkami.
Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.
Polecam!
























Składniki:
  1. 150 g suszonych jabłek;
  2. 100 g suszonych moreli;
  3. 150 g suszonych śliwek;
  4. 50 g suszonej żurawiny;
  5. 50 g rodzynek;
  6. 1 łyżeczka cynamonu;
  7. 7 goździków;
  8. 1 pomarańcza;
  9. Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  10. Łyżka białego cukru;
  11. 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.
























Sposób przygotowania:
  1. 1,5 lita wody zagotować i wystudzić.
  2. Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka i zalać 1,5 litrami zimnej, przegotowanej wody. Tak przygotowane owoce przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc lub nawet na dłużej.
  3. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).
  4. Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.
  5. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.
  6. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.
  7. Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 litr kompotu (przecedzonego) plus owoce.
  2. Owoce suszone do kompotu można dowolnie dobierać zachowując proporcje wagowe tj. w kompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej.
  3. Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g.
  4. Zamiast gotować samą wodę z suszonych owoców, można zagotować całość (tj. wodę wraz z owocami) aż do miękkości owoców, przy czym należy wówczas skrócić czas moczenia owoców. Ja gotowałam samą wodę.
  5. Ilość cukru w kompocie można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
  6. Kompot można przecedzić przez sito i podawać taki klarowny w dzbanku.
  7. Z dodatku pomarańczy i soku z cytryny można zrezygnować, przy czym to te dodatki sprawiają, że kompot nie jest mdły w smaku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Wigilia 2013

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...