Maślany, kruchy spód.
Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.
Soczyste, czerwone ziarenka granatu.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g zimnego masła;
- 80 g cukru pudru;
- 2 żółtka jaj;
- Szczypta soli.
Krem:
- 400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 200 g białej czekolady;
- Owoc granatu.
- Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.
- Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia.
- Upieczone ciasto wystudzić.
- Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry.
- W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wystudzić. Odłożyć 1 łyżkę do ozdobienia ciasta na wierzchu.
- Śmietanę ubić mikserem na szytwną masę, po czym dodać wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia się skałdników.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu.
- Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady.
- Masło w cieście można zastąpić margaryną.
- Tartę przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
- Składniki na formę do tart o średnicy 31 cm.
- Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.
- Ciasto jest dość twarde i mało plastyczne. Ja go nie wałkowałam, tylko kawałkami oblepiałam formę do tart.
- Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
- Można użyć także innych świeżych owoców pokrojonych w drobną kostkę.
Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Musi być wyśmienita:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, super przepis
OdpowiedzUsuń