wtorek, 28 stycznia 2014

Twarogowe pierożki z tuńczykiem

Twarogowe pierożki z tuńczykiem...
Złociste, twarogowe ciasto.
Nadzienie z tuńczyka i jajek.
Smakowita przekąska lub danie główne!
 Składniki:

Ciasto:
  1. 250 g chudego twarogu;
  2. 250 g mąki pszennej;
  3. 250 g margaryny.
Farsz:
  1. Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);
  2. 2 jaja ugotowane na twardo;
  3. 1 surowe jajo;
  4. 150 g startego sera mozzarella;
  5. 1 łyżka majonezu;
  6. 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości  tłuszczu 18%;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.
  3. Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.
  4. Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.
  5. Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.
  6. Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca.
  7. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia.
  8. Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków.
  2. Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera.
  3. Margarynę w cieście można zastąpić masłem.
  4. Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.
  5. Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.
  6. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.
  7. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...