piątek, 3 stycznia 2014

Ruskie kopytka

Ruskie kopytka...
Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka.
O smaku farszu z pierogów ruskich.
Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.
Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.
Polecam!
 Składniki:

Kopytka:
  1. 1 kg ugotowanych ziemniaków;
  2. 250 g chudego, białego sera;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1 jajo;
  5. 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do posmażenia cebuli.
Dodatkowo:
  1. 100 g wędzonego boczku;
  2. 1 duża cebula;
  3. Olej do smażenia.
























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.
  3. Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.
  4. Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.
  5. Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia.
  6. W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać pokrojony boczek i podsmażać, aż boczek stanie się lekko chrupki i złocisty. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Kopytka podawać gorące (zaraz po ugotowaniu), oprószone cebulą z boczkiem.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Kopytka mają delikatny smak farszu z pierogów ruskich. Jeśli smak "ruskich" ma być bardziej intensywny, należy dodać więcej twarogu i cebuli ,przy jednoczesnym zachowniu podanej ilości ziemniaków.
  2. Gdyby podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam.
  3. Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


4 komentarze :

  1. O jaki rewelacyjny pomysł. Uwielbiam ruskie pierogi, a nie zawsze mi się chce je lepić, a tak to idealne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Został mi farsz z pierogów więc teraz wiem co z nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja wypróbuje:) szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...