środa, 15 stycznia 2014

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą...
Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.
Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.
Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.
Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.
Pycha!
 Składniki:
  1. 1 kg marchwi;
  2. 2 średnie pietruszki;
  3. Biała część pora;
  4. Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;
  5. Skórka starta z 1 pomarańczy;
  6. Płaska łyżeczka chili;
  7. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  8. 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  9. 1/2 pęczka koperku;
  10. Biały pieprz;
  11. Sól;
  12. 1 litr zimnej wody;
  13. 5 łyżek oleju.
























Uwagi do przepisu:
  1. Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  3. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.
  5. Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać ulubioną przyprawę do zup i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane.
  6. Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować.
  7. Dodać śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.
  8. Przyprawić solą, pieprzem i chili w proszku. Wymieszać.
  9. Zupę podawać gorącą, oprószoną posiekanym koperkiem i skórką otartą z pomarańczy.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 - 2,5 litrów dość gęstej zupy.
  2. Z dodatku chili w proszku czy koperku można zrezygnować.
  3. Śmietankę kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 12 lub 18%.

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3

2 komentarze :

  1. Robiłam podobną zupę całkiem niedawno. Była całkiem smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny kolor - dziękuję za udział :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...