wtorek, 21 stycznia 2014

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...
Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.
Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.
Całość smakowicie zawinięta.
Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki:

Placki kebabowe:
  1. 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;
  2. 3/4 szklanki wody;
  3. 1/3 szklanki oleju;
  4. 1 łyżeczka soli.
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego:
  1. 1 seler naciowy;
  2. 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu);
  3. 4 łyżki śmietany;
  4. 1 czubata łyżka majonezu;
  5. 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). 
  2. Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki.
  3. Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
  4. W międzyczasie przygotować sałatkę. 
  5. Tuńczyka odsączyć z oleju. 
  6. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
  7. Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać. 
  8. Dodać śmietanę, majonez i wymieszać. 
  9. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  10. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 7 placków.
  2. Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.
  3. Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.
  5. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  6. Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.
  7. Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...