środa, 8 stycznia 2014

Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów

Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów...
Intensywnie czerwony, mocno buraczany.
Na wywarze z suszonych grzybów.
Z dodatkiem majeranku.
Znakomity z uszkami czy krokietami.
Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia.
Składniki:
  1. 2,5 kg czerwonych buraków;
  2. 3 litry zimnej wody +  1 litr wody do ugotowania grzybów.
  3. 500 ml wywaru z suszonych grzybów;
  4.  50 g suszonych grzybów;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 4 ziarna pieprzu;
  7. 1,5 łyżki soli;
  8. 2,5 łyżki białego cukru;
  9. 4 ziarna ziela angielskiego;
  10. 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
  11. 2 ząbki czosnku;
  12. 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody i ugotować. Po ugotowaniu wywar przecedzić, nie wylewać - powinno go być około 500 ml.
  2. Buraki obrać, umyć, pokroić na kawałki.
  3. Do dużego garnka, w którym będzie gotowany barszcz, włożyć pokrojone buraki, dodać sól, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, obrane i zmiażdżone ręką/nożem ząbki czosnku i zalać 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.
  4. Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut.
  5. Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia.
  6. Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru.
  7. Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor, ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem.
  8. Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami.  Ja podałam z uszkami z pieczarkami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu.
  2. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.
  3. Podczas gotowania barszczu zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.
  4. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  5. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażanesurówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
  6. Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.
  7. Ugotowane grzyby można wykorzystać do farszu do uszek czy pierogów.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Wigilia 2013

2 komentarze :

  1. Przepraszm, ze tak pisze tutaj w komentarzach, jakby co to prosze usunac. Naszla mnie taka mysl czytajac o Pani synku aby sie spytac czy byliscie juz na Mszy Sw. z prosba o uzdrowienie. Wspaniala rzecz!. Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma za co przepraszać. Chodzimy na takie mszy, jeśli tylko mamy taką możliwość.
    Dziękuję i pozdrawiam,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...