czwartek, 9 stycznia 2014

Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli

Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli...
Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli.
A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem.
Na nowo odkryty smak dzieciństwa.
Polecam!

























Składniki:
  1. 4 średnie ogórki kiszone;
  2. 1 jabłko;
  3. 1 cebula;
  4. 3 łyżki oleju;
  5. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Cukier - opcjonalnie.










Sposób przygotowania:
  1. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i jabłka. Wymieszać.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Dodać olej. Wymieszać.
  6. Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).
  2. Olej można zastąpić oliwą.
  3. Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych.
  4. Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną kostkę.
  5. Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze :

  1. Pyycha, ja lubię jeszcze z pomidorami bez jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Surowka bardzo smaczna i w mig sie ja szykuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podobnie jak Dorotxy robię taką z pomidorami zamiast jabłka.
    A taką moja mama czasami robiła do ryby, tyle że ogórka kiszonego tarła na największych oczkach, cebulkę bardzo drobnko kroiła i jabłko też tarła na tarce. Pamiętam, że była smaczna :) Ach, no i już nie dawała oleju :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...