Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.
Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.
Zabielona kwaśną śmietaną.
Z dodatkiem świeżego koperku.
Pyszna!
Składniki:
- 3 duże buraki czerwone;
- 1 średnia marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 6 średnich ziemniaków;
- 3 litry zimnej wody;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- Pęczek koperku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.
- Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Dodać koperek (odrobinę można zostawić do dekoracji talerzy z zupą), przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
- Z podanego przepisu wychodzi około 5 litrów barszczu.
- Z dodatku octu nie radziłabym rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor.
- Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może strarcić kolor.
- W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo, bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
wygląda bardzo apetycznie, piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńakurat mam kilka kg buraków, musze sobie coś podobnego wyczarować
ocet dla czlowieka to jak trutka na sczury- dodaje sie cytryne ;)
UsuńZgadzam się.
UsuńZgadzam się.
UsuńBez przesady
UsuńBez przesady
UsuńJa dodaje ocet jablkowy do zup, jest zdrowo i pysznie😉
Usuńbajecznie :) z radoscia dodaje do akcji :)
OdpowiedzUsuńNie można octu zastąpić cytryną?ocet nie jest zdrowy
OdpowiedzUsuńa co teraz jest zdrowe ?
UsuńNp. cytryna?
UsuńCytryna jest niezdrowa na zęby!
Usuńcytryna jest niezdrowa o losie :( buraki sa mega zdrowe i taka zupa z cytryna zamias octu jest mega zdrowa :)
UsuńOcet winny jabłkowy drodzy państwo i wszystko na temat / naturalny ocet jest zdrowy ...albo oczywiście cytryna
UsuńPodzielam zdanie, ocet jablkowy 👌
UsuńW takiej ilości, uważam to za mało ważne...
OdpowiedzUsuńBarszcz?... po prostu Pyszny!
Cieszę się, że barszcz smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
zupa pyszna ! polecam
UsuńBoski przepis! Właśnie zrobiłam zupkę! Zawsze marzyłam, żeby się nauczyć zupy, która smakuje jak z dzieciństwa. Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa smakowała:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Pysznaaaa!! Dziękuje
OdpowiedzUsuńpyszna bos vegety dodala
Usuńjezu jak widze w przepisie vegete, to wiem, ze to jakis smakosz!!"!!
Używam vegety domowej roboty :-)
UsuńBardzo mi miło:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
zrobilam dzis zupe wg Pani przepisu i wyszla swietna! mieszkam teraz za granica gdzie nie ma wystarczajaco duzej mniejszosci polskiej aby powstaly polskie sklepy czy knajpy, wiec zmotywowalo mnie to do gotowania samej sobie. ugotowalam zupe z Pani przepisu i bylam w szoku, ze smakuje prawie tak jak mojej mamy i (ze dla kompletnego gastronomicznego laika jak ja) byla taka latwa w przygotowaniu! swietny przepis, na pewno przeszukam Pani strone. dziekuje za przywrocenie smaku dziecinstwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Zupa wyszła rewelacyjna. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam,
UsuńG.M.
Właśnie zaczynam gotować zupę wg tego przepisu. Dziękuje!;)
OdpowiedzUsuńZupka wyszła wg Pani przepisu po prostu przepyszna! Dodałam jeszcze pulpeciki z białej kiełbasy i zajadamy się całą rodziną. Dziękuję za super pomysł na smaczny i szybki obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa smakowała:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Przepis świetny! Nie chce go udoskonalać ale można też dodać łyżeczkę cukru
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny robiłam właśnie tę zupę, bo z wszystkich innych dostępnych przepisów ta jest właśnie najlepsza! Zupy nie trzeba słodzić jeśli ma się wystarczająco słodkie buraki - polecam te podłużne.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Dziś tą zupą przywitam jesień :)
OdpowiedzUsuńZupka wyszła jak ze zdjęcia.
OdpowiedzUsuńŚwietna. Polecam.
Zupa pycha...ale śmietana błagam - guma guar, mączka chleba świetojańskiego, pektyna itd..
OdpowiedzUsuńJa staram się kupować śmietanę która ma w składzie śmietanę + żywe kultury bakterii
o jakiej ty smietanie piszesz jaka guma jaka maczka ... skoro znasz sklad tz ze wlasnie takiej uzywasz ... czyli kupujesz jakas tanioche ...
UsuńLudzie to udaja że zdrowo się odżywiają,a i tak samą chemię wpiepszaja ŻAŁOSNE. A co w drugim produkcie gume guar ma.........
UsuńRobię zawsze wg Pani przepisu, wychodzi przepyszna!!! :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Nie dajecie ziela i liścia laurowego? Czy pi dodaniu octu buraki nie będą gorzkie ? Dzięki
OdpowiedzUsuńJa nie daję, ale oczywiście można. Ocet zapewnia piękny kolor zupie i nie ma wpływu na buraki (tj. nie stają się gorzkie).
UsuńPozdrawiam sedecznie,
G.M.
Czy zamiast octu spirytusowego można dodać jabłkowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście - można:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKiedyś tylko ocet używano nasze babcie prababcie i żyją do dziś a wy wypisujecie ze to trutka. Litrów do zupy sie nie leje tylko aby do smaku bez przesady
OdpowiedzUsuńmoże sok z ogórków kiszonych zamiast octu ?
OdpowiedzUsuńO Na Boga jak czytam takie komentarze " to nie zdrowe i tamto też nie" to śmiech na sali! Chcesz dodać ocet dodajesz, chcesz dodać cytrynkę dodajesz ... Każdy ma wyrobione zdanie na dany temat. Kiedyś używano dużo octu i żyjemy, nic się nie dzieje! Nie róbcie z siebie znachorów zdrowego żywienia :)
OdpowiedzUsuńJa tez zrobilam jest wysmienita!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa smakowała :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ta zupa to poemat - poemat smaku i koloru. Jest niesamowita zwłaszcza przez dodanie dużej ilości koperku z własnego ogródka.
OdpowiedzUsuńCzy pominięcie marchewki bardzo wpłynie na smak zupy? ;-)
OdpowiedzUsuńŚmiało można ugotować zupę bez marchewki - nie wpłynie to za bardzo na jej smak.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Uwielbiam takie zupki, tylko mi nie wychodzi tak smacznie
OdpowiedzUsuńTak robię. Extra
OdpowiedzUsuńTeraz nie ma już nic zdrowego ,nic. Woda z chemią ,powietrze z chemią ,ziemia z nawozami -chemia. A więc i warzywa z chemią , owoce pryskane , trzoda sztucznie dokarmiana .
OdpowiedzUsuńWszystko super ale prawdziwa zupe buraczkowa gotuje sie na wedzony kosiaciach a buraki gotujemy w niej w całości i jak sa miekie wtedy trzemy je na grubych oczkach taka zupka jest wtedy jak od babci a nie na jakichs sztucznych jarzynkach, z proszku !!!
OdpowiedzUsuńTez sie zdziwilam ze nawet miesa w niej nie ma
UsuńRobilam zupę wg Pani przepisu juz kilka razy. Wyszła przepyszna.
OdpowiedzUsuńJa dodaje ocet do zupy normalny nie jablkowy ani cytryne traci smak zupa najlepsza i od dawna znana z babci przepisu on rowniesz dodawala ocet pychota
OdpowiedzUsuń