wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kalafiorowo-brokułowa

Zupa kalafiorowo-brokułowa...
Delikatna i aromatyczna.
Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.
Dodatek ziemniaków i koperku.
A całość zabielona kwaśną śmietaną.
Pycha!
Składniki:
  1. 1 mały kalafior;
  2. 1 mały brokuł;
  3. 2 marchewki;
  4. 1 pietruszka;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. Biała część pora;
  7. 4 średnie ziemniaki;
  8. 1 liść laurowy;
  9. 4 ziarna ziela angielskiego;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. Pęczek koperku;
  13. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  14. Sól;
  15. Pieprz. 
























Sposób przygotowania:
  1. Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.
  2. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.
  5. Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotować kolejne 10 - 15 minut, po czym dodać różyczki brokuła. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Uważać, aby nie rozgotować brokuła. Zestawić z ognia.
  6. Śmietanę wlać do miseczki, dodać 2 chochle zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
  7. Do zupy dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  8. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 3,5 - 4 litrów zupy.
  2. Do zupy można dodać zarówno świeżego, jak i mrożonego brokuła i kalafiora (opakowania po około 450g).
  3. Gotując zupę należy uważać, aby nie rozgotować brokułów. Kalafior gotuje się dłużej niż brokuł. Czas gotowania tych warzyw zależy także od wielkości różyczek na jakie zostaną podzielone.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...