środa, 15 stycznia 2014

Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli

Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli...
Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.
Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.
Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.
A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu!
Składniki:
  1. 250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu);
  2. 1 duża marchewka;
  3. 1 mała cebula;
  4. Pęczek koperku;
  5. 5 łyżek oleju;
  6. Pieprz;
  7. Sól - opcjonalnie.
























Sposób przygotowania:
  1. Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
  2. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać.
  4. Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Dodać olej. Wymieszać.
  6. Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).
  2. Olej można zastąpić oliwą.
  3. Surówka jest idealna do ryb i potraw mięsnych.
  4. Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.
  5. Koperku można nie dawać w ogóle lub zastąpić go natką pietruszki.
  6. Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.
  7. Gdy ogórki kiszone były zbyt kwaśne, surówkę można doprawić cukrem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...