wtorek, 21 stycznia 2014

Babka kajmakowa

Babka kajmakowa...
Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze.
Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej.
Oblana polewą kajmakową.
Oprószona płatkami migdałowymi.
Komu kawałek?
Zapraszam!
Składniki:

Babka:
  1. 5 jaj;
  2. 1 łyżka białego cukru;
  3. Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;
  4. 100 g margaryny;
  5. 300 g gotowej masy krówkowej;
  6. 180g mąki pszennej;
  7. 100 g mąki ziemniaczanej;
  8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa:
  1. 100 g gotowej masy krówkowej;
  2. 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
  3. 3 łyżki płatków migdałowych. 
Dodatkowo:
  1. Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki.
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić.
  2. Z cytryny wycisnąć sok.
  3. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.
  5. Do ubitych białek dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka, sok z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.
  6. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.
  7. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.
  8. Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.
  9. W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę i podgrzewać, stale mieszając, aż składniki się połączą.
  10. Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  2. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  3. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  4. Biały cukier można zastąpić trzcinowym, aby zapewnić babce bardziej wyrazisty kolor, a margarynę masłem.
  5. Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni.
  6. Do polewy, zamiast śmietanki kremówki, można użyć 2 łyżek mleka.
  7. Babkę można także upiec z użyciem termoobiegu, przy czym wówczas temperaturę należy zmniejszyć do 160 stopni.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...