Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka maślanki;
- 2/3 szklanki białego cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 jaja;
- 3 krople aromatu śmietankowego;
- 200 g dżemu brzoskwiniowego - do posmarowania ciasta po wierzchu;
- Tłuszcz do wysmarowania keksówki.
Szklanka = 250 ml.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składnki na ciasto tj. mąkę, cukier, olej, maślankę, proszek do pieczenia, jaja i aromat śmietankowy wsypać/wlać/wbić do miski i wymieszać widelcem do połączenia składników.
- Keksówkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na ciasto.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
- Dżem brzoskiwniowy zblendować na gładką masę i podsmażać w małym rondelku przez około 5 minut.
- Ciepłym, gładkim dżemem posmarować ciasto po wierzchu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 31 cm x 10 cm.
- Kolejność dodawania składników do miski nie ma znaczenia.
- Glazurę z dżemu można zastąpić lukrem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńa wypróbuje!
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń