niedziela, 20 marca 2016

Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem

























Składniki:
  1. 200 g białego ryżu;
  2. 500 g filetu z piersi kurczaka;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g);
  5. Biała część średniego pora;
  6. 200 g łuskanych ziaren słonecznika;
  7. 2 czubate łyżki majonezu;
  8. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  9. 1 łyżka przyprawy do gyrosa;
  10. Olej do podsmażenia kurczaka; 
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać.
  3. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  4. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.
  6. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja sałatki.
  2. Kurczaka, zamiast smażyć, można ugotować, a majonez i/lub śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Por ma wyrazisty, ostry smak, aby go złagodzić można go sparzyć tj. pokroić w plasterki, przełożyć na sito i oblać obficie wrzątkiem. Ja dodałam surowego pora.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


5 komentarzy :

  1. Dziś wypróbowana. Wyśmienita! Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Pani sałatka gościła wczoraj na naszym sylwestrowym stole. - Wyszła przepyszna. Zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem. Proporcje bardzo dobre. Niczego nie za dużo, ani nie za mało.
    Przydatne informacje pod przepisem. Bardzo dziękujemy za podzielenie się dokładnym przepisem oraz za wzbogacenie naszego jadłospisu sylwestrowego - i nie tylko. ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można ją przygotować dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >