niedziela, 20 marca 2016

Sałatka z ryżem, kurczakiem i słonecznikiem

























Składniki:
  1. 200 g białego ryżu;
  2. 500 g filetu z piersi kurczaka;
  3. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g);
  5. Biała część średniego pora;
  6. 200 g łuskanych ziaren słonecznika;
  7. 2 czubate łyżki majonezu;
  8. 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  9. 1 łyżka przyprawy do gyrosa;
  10. Olej do podsmażenia kurczaka; 
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać.
  3. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
  4. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.
  6. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja sałatki.
  2. Kurczaka, zamiast smażyć, można ugotować, a majonez i/lub śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Por ma wyrazisty, ostry smak, aby go złagodzić można go sparzyć tj. pokroić w plasterki, przełożyć na sito i oblać obficie wrzątkiem. Ja dodałam surowego pora.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


4 komentarze :

  1. Dziś wypróbowana. Wyśmienita! Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  2. Pani sałatka gościła wczoraj na naszym sylwestrowym stole. - Wyszła przepyszna. Zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem. Proporcje bardzo dobre. Niczego nie za dużo, ani nie za mało.
    Przydatne informacje pod przepisem. Bardzo dziękujemy za podzielenie się dokładnym przepisem oraz za wzbogacenie naszego jadłospisu sylwestrowego - i nie tylko. ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...