Składniki:
- 200 g białego ryżu;
- 500 g filetu z piersi kurczaka;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g);
- Biała część średniego pora;
- 200 g łuskanych ziaren słonecznika;
- 2 czubate łyżki majonezu;
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa;
- Olej do podsmażenia kurczaka;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać.
- Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
- Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.
- Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duża porcja sałatki.
- Kurczaka, zamiast smażyć, można ugotować, a majonez i/lub śmietanę zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Por ma wyrazisty, ostry smak, aby go złagodzić można go sparzyć tj. pokroić w plasterki, przełożyć na sito i oblać obficie wrzątkiem. Ja dodałam surowego pora.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Dziś wypróbowana. Wyśmienita! Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Pani sałatka gościła wczoraj na naszym sylwestrowym stole. - Wyszła przepyszna. Zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem. Proporcje bardzo dobre. Niczego nie za dużo, ani nie za mało.
OdpowiedzUsuńPrzydatne informacje pod przepisem. Bardzo dziękujemy za podzielenie się dokładnym przepisem oraz za wzbogacenie naszego jadłospisu sylwestrowego - i nie tylko. ��
Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Czy można ją przygotować dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńczęsto taką robię ale dziś zmieniłam składnik zamiast ananasów dałam pieczarki marynowane i jest tak samo pyszna .
OdpowiedzUsuńSałatka fantastyczna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Dzięki za świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy musi być przeważnie kuku-rydza i ananas albo seler ze słoika ?? Porażajace
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna polecam
OdpowiedzUsuń