Składniki:
- 12 płatów makaronu do lasagne;
- Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g);
- 300 g startej mozzarelli;
- Opakowanie sera feta (waga 270 g);
- 1 duży pomidor;
- 3 ząbki czosnku;
- Olej.
Sos:
- 1 łyżeczka masła;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety);
- 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka bazylii;
- 1 łyżeczka oregano;
- Szczypta pieprzu ziołowego;
- Pieprz czarny;
- Sól.
Dodatkowo:
- Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy;
- 1 łyzeczka suszonej bazylii do oprószenia po wierzchu;
- Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu;
- Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu.
Sposób przygotowania:
- Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie dodać pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować sos.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym.
- Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Dodać bulion wymieszany z koncentratem i chwilę, na średnim ogniu, pogotować.
- Śmietanę wymieszać z mąką, dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię z sosem. Dodać wszystkie przyprawy, przciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią.
- Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią aluminiową) przez 35 minut.
- Podawać po lekkim przestudzeniu, ozdobioną listkami bazylii i oregano.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duża porcja lasagne: dla od 4 (bardzo głodnych) do 6 osób.
- Lasagne należy zapiekać pod przykryciem.
- Lasagne można wzbogacić o szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ten przepis trafił całkowicie w mój gust. Danie jest wyśmienite.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń