Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1 mała, włoska kapusta;
- 100 g białego ryżu;
- 3 litry zimnej wody;
- 1 średnia marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1 mały seler;
- Biała część średniego pora;
- 1 średnia cebula;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1 łyżka vegety;
- 1 łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do podsmażenia cebuli i mięsa.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki.
- Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania.
- Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz suchy (tj. nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut.
- Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia.
- Zupę przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi duży, około 4,5 litrowy garnek gęstej i sycącej zupy.
- Kapustę włoską można zastąpić zwykłą, białą lub ewentualnie pekińską i użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego.
- Zupa ma wyrazisty, pomidorowy posmak, więc zwolennicy delikatniejszych potraw powinni zmniejszyć ilość koncentratu pomidorowego do 2 łyżek.
- Do zupy dajemy surowy ryż. Ja nie parzyłam kapusty - dałam surową.
- Moja zupa wyszła bardzo gęsta, więc zrezygnowałam z dodatku mąki ziemniaczanej.
Pyszna sycąca zupa, może służyć nawet jako gęsty mięsny sos do ziemniaków :-). nie lubie robic gołabków dlatego dla mnie to super przepis na podobny smak.
OdpowiedzUsuńPs. u mnie też taka gesta i obyło sie bez mąki ziemniaczanej.
Polecam