wtorek, 15 marca 2016

Sałatka z tortellini

Składniki:
  1. Opakowanie tortellini z mięsem (waga 250 g);
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  4. 2 średnie pomidory;
  5. 1 średnia, czerwona papryka;
  6. Pęczek szczypiorku;
  7. 1 łyżka przyprawy tzatziki (u mnie Prymat);
  8. Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (u mnie Knorr);
  9. 1 łyżka oleju;
  10. 3 łyżki majonezu;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
  2. Paprykę, ogórka i pomidora umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini.
  3. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki.
  5. Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać do tortellini z warzywami i dokładnie wymieszać.
  6. Do sałatki dodać przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać.
  7. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.
  2. Szczypiorek można zastąpić koperkiem.
  3. Sałatkę należy podać niedługo po przygotowaniu. Sałatka im dłużej stoi, tym bardziej podchodzi wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




1 komentarz :

  1. Połowy już nie ma ☺, pyszna. Rodzinka się zajada. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...