Mięso i marynata do mięsa:
- 1,2 kg schabu bez kości;
- 1 łyżka majeranku;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
- 2 łyżki oleju.
Pasta jajeczno-chrzanowa:
- 8 jaj ugotowanych na twardo;
- 1 czubata łyżka majonezu;
- 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika;
- Sól;
- Pieprz.
Galareta:
- 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku + 1 łyżka vegety);
- Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (50 g).
Dodatkowo:
- 1/2 pęczka szczypiorku do udekorowania na wierzchu;
- Marchewka i groszek konserwowy do dekoracji;
- Olej do obsmażenia schabu;
- Rękaw do pieczenia + 1/4 szklanki wody + 1/4 szklanki oleju do rękawa.
- Schab umyć, osuszyć, usunąć błony, natrzeć olejem i przyprawami, przykryć folią aluminiową/spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia schab obsmażyć z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Tak przygotowany schab włożyć do rękawa do pieczenia. Wlać po 1/4 szklanki wody i oleju i związać rękaw.
- Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 1 godzinę 20 minut.
- Upieczony schab pozostawić do wystudzenia. Wystudzony schab wstawić do lodówki w celu mocnego schłodzenia (schab najlepiej się kroi bardzo zimny).
- Zimny schab kroić w plastry o grubości 1 cm, a w każdym plastrze naciąć głęboką kieszonkę. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: odmierzyć na schabie 0,5 cm, przekroić do połowy głębokości, następnie znów odmierzyć 0,5 cm i przekroić nożem do końca, odcinając już plaster schabu z kieszonką.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Przygotować pastę jajeczno-chrzanową. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez i chrzan. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasta ma być zwięzła.
- Tak przygotowaną pastą nadziać kieszonki schabu, posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu.
- Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole).
- Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą.
- Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 10 porcji schabu.
- Galareta nie jest bardzo sztywna. Ja nie zużyłam całej galarety do zalania schabu (ilość użytej galarety zależy od głębokości naczynia, w którym będzie podany schab).
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Kuchnia Broni.
takiego schabu jeszcze nie robiłam:)- tyle jeszcze przede mną :) wygląda doskonale ale przygotowałabym go na aromatycznym wywarze bo lubię galaretę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPerfekcja, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńekstra
OdpowiedzUsuńfajny obiadek
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania. Na pewno jest smaczny
OdpowiedzUsuń