- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika;
- 1 litr zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia ziaren;
- 2 suszone daktyle - opcjonlanie.
Szklanka= 250 ml.
- Ziarna słonecznika wsypać do miseczki. Zalać zimną wodą (około 500 ml) i odstawić na całą noc do namoczenia.
- Następnego dnia rano odcedzić ziarna słonecznika, przełożyć do kielicha blendera kielichowego, dodać wodę (1 litr), daktyle i dokładnie zblendować.
- Tak przygotowane mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko słonecznikowe od powstałej pulpy.
- Mleko przelać do butelki. Szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników powstaje około1 litr mleka słonecznikowego i tylko 1 łyżka pulpy.
- Mleko należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 2 dni.
- Mleko słonecznikowe ma beżowy kolor i się rozwarstwia. Trzeba je wstrząsnąć przed każdym użyciem.
- Może warzyć się w kawie.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.
ciekawie napisane
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń