- 1 szklanka migdałów (około 150 g);
- 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody lub źródlanej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Migdały należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć wszystkie orzechy) i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie migdały opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemów.
- Następnie migdały należy zalać zimną wodą (z kranu) i odstawić do namoczenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Namoczone migdały odczedzić, wrzucić do kielicha blendera, zalać 4 szklankami zimnej, przegotowanej/źródlanej wody i miksować przez kilka minut.
- Powstałe mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy migdałowej.
- Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 900 ml mleka roślinnego i szklanka pulpy migdałowej.
- Papkę migdałową można wykorzystać do owsianki czy musli.
- Mleko należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Migdały, po sparzeniu wrzątkiem, powinny się bez problemu obierać. Problem mogą stwarzać orzechy stare lub zbyt wysuszone.
- Do przygotowania mleka nie powinno się używać wody mineralnej.
- Mleko idelanie nadaje się do kawy, jednak aby uniknąć zwarzenia powinno mieć temperaturę pokojową, a najlepiej jeśli podgrzeje się je w rondelku lub w spieniaczu do mleka. Kawa też nie powinna być bardzo gorąca, a mieć temperaturę około 75 stopni, inaczej mleko może się rozwarstwić.
- Melko dobrze się pieni i ubija. Ma bardzo delikatny posmak migdałów, jest raczej neutralne w smaku.
Źródło przepisu: Weganie.
Z pewnością skorzystam z tego przepisu. Rewelacyjny jest ten wpis.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń