środa, 23 marca 2016

Domowe mleko sezamowe


Składniki:
  1. 1 szklanka ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego);
  2. 1 litr ciepłej, przegotowanej wody;
  3. 3 suszone daktyle;
  4. Szczypta soli.

























Sposób przygotowania:
  1. Do kielicha blendera kielichowego wsypać ziarna sezamu, daktyle i sól. Wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dokładnie zblendować.
  2. Tak przygotowane mleko przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy sezamowej.
  3. Mleko sezamowe przelać do butelki, szczelnie zakręcić i przechowywać  w lodówce.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka sezamowego.
  2. Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, przez max.  3 dni.
  3. Mleko sezamowe rozwarstwia się i wymaga wstrząśnięcia przed użyciem. 
  4. Mleko to idelanie nadaje się do kawy i jest bogatym źródłem wapnia.
  5. Daktyle można zastąpić innym środkiem słodzącym np. miodem czy melasą.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.

4 komentarze :

  1. Fajny blog pisany ciekawym językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >