Składniki:
- 6 średnich pomidorów;
- 1 średni ogórek wężowy;
- Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g);
- Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata);
- 1 duża, czerwona cebula;
- 1/2 łyżki oregano;
- Oliwa z oliwek;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski.
- Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów.
- Pomidory wraz z cebulą oprószyć szczyptą soli, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby puściły soki. Sok z cebuli i pomidorów stanowi bazę prawdziwej sałatki greckiej.
- Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać.
- Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki.
- Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty czy kapusty pekińskiej.
- Oliwki i oregano nie stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej.
- Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów.
- Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
klasyka kocham
OdpowiedzUsuń