Składniki:
- Opakowanie makaronu w kształcie ryżu (waga 250 g);
- 1 średni ogórek wężowy;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- 150 g dobrej jakości szynki (u mnie wędzony filet z indyka);
- 3 jaja;
- 1/2 peczka koperku;
- 3 łyżki majonezu;
- 1 ząbek czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski.
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać ze skorupek. Pokroić w kostkę. Dodać do makaronu.
- Koperek i ogórka umyć i osuszyć. Koperek drobno posiekać. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
- Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka w smaku jest delikatna i kremowa.
- Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
- Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetny pomysł na przystawkę podczas świąt :)
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń