niedziela, 20 marca 2016

Galareta drobiowa

Składniki:
  1. 8 dużych skrzydełek z kurczaka;
  2. 2 średnie udka z kurczaka;
  3. 1,5 litra zimnej wody;
  4. Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g);
  5. 1 średnia marchewka;
  6. 1 średnia pietruszka;
  7. 1/4 korzenia selera;
  8. 1/2 białej części pora;
  9. Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g);
  10. 1 duży ząbek czosnku;
  11. 1 łyżka vegety;
  12. 3 ziarna ziela angielskiego;
  13. 4 ziarna pieprzu;
  14. 4 jaja;
  15. Sól;
  16. Pieprz;
  17. Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie.
Dodatkowo:
  1. Silikonowa forma/formy na babkę.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry.
  2. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać.
  4. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  5. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić przez sito. 
  7. Mięso z udek i skrzydełek oddzielić od kości, ściągnąć skórę (skórę wyrzucić). Marchewkę pokroić w plastry (reszty włoszczyzny nie wykorzystywałam do tego przepisu).
  8. Do gorącego, przecedzonego, ściągniętego z ognia, rosołu wsypać suchą żelatynę i dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować!
  9. Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem (w tym plastry marchewki ugotowanej w rosole), kawałki mięsa z kurczaka i zalać jeszcze ciepłym rosołem z żelatyną.
  10. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
  11. Galaretę przechowywać w lodówce i wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wyszła mi 1 standardowej wielkości, silkonowa forma do babki i 5 małych, silikonowych foremek do babeczek wielkanocnych.
  2. Dzięki takiej ilości żelatyny (50 g) galareta jest sztywna i ścisła. W orginalnym przepisie było to 6 łyżek.
  3. Użycie formy silikonowej bardzo ułatwia wyjęcie galarety z formy. Można także użyć zwykłej (tj. nie silkonowej) formy, jednak wówczas, w celu wyjęcia galarety, konieczne jest zamoczenie formy z galaretą, na krótką chwilę, w ciepłej wodzie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...