- 500 g pomidorów (u mnie malinowe);
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
- 1 mała cebula;
- 3 łyżki oleju;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny;
- 1 płaska łyżeczka białego cukru;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, przełożyć do półmiska/salaterki.
- Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić.
- Do miski (u mnie od miksera) wlać olej, śmietanę i sok z cytryny i ubić mikserem na puszyty kremowy sos. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, koperek i cebulę i wymieszać. Sos przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
- Ułożone w salaterce ósemki pomidorów zalać tak przygotowanym sosem.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do sosu, w celu zaostrzenia jego smaku, można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Świeżą natkę pietruszki i koperek, w razie potrzeby, można zastąpić suszonymi, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry. U mnie w surówce są pomidory ze skórą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Smaczna:)szybka i łatwa w przygotowaniu! TO LUBIĘ :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń