Warstwa sprężystego makaronu.
Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.
Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.
I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.
A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.
Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.
Smacznego!
Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka;
- 500 g makaronu penne;
- 700 g cukinii (waga przed obraniem);
- 1 duża, czerwona papryka;
- 1 duża, żółta papryka;
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 500 ml przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka masła;
- 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 150 g startego, żółtego sera;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- Olej;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.
- Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.
- Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, na to połowę podsmażonych warzyw, polać połową przecieru pomidorowego, na to wyłożyć całe mięso, znów warzywa, pozostałą część przecieru, resztę makaronu, a na końcu polać śmietaną z czosnkiem, serem i pietruszką.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób.
- Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Mmmm ale apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńPyszna była. Dzisiaj skonsumowała rodzina na obiad. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Wypróbowałam. Smaczne było. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.Ola
Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Wypróbowane, świetne połączenie kwaśnej śmietany i sosu pomidorowego. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń