Puszysty, delikatny.
Na bazie bitej śmietany.
O wyrazistym aromacie czosnku.
Z dodatkiem majonezu.
Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem.
Pyszny dodatek! Polecam!
Składniki:
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 1 - 3 ząbki czosnku;
- 3 łyżki majonezu;
- Szczypta białego cukru;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem na sztywno.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Utrzeć w moździerzu z majonezem, szczyptą cukru, soli i pieprzu.
- Do ubitej śmietany wlać majonez z czosnkiem i przyprawami i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ewentulanie doprawić jeszcze cukrem, solą i pieprzem do smaku.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce (choć wówczas może trochę stracić na puszystości).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań. Ja dałam tylko 1 ząbek czosnku, ponieważ moja rodzina lubi sos o delikatnym posmaku czosnku.
- W razie braku moździerza, przeciśnięty przez praskę czosnek należy dobrze wymieszać z majonezem i przyprawami.
- Wielbiciele vegety mogą nią zastąpić sól i pieprz. Dodatek cukru nie jest konieczny, ale wpływa na smak sosu.
- W celu złagodzenia ostrości czosnku do sosu można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.